All insights

Myth: People do not scroll.

Myth: People do not scroll.

Ondanks het feit dat mensen in de jaren 90 niet gewend waren om te scrollen kunnen we nu niet meer zonder. Alle grote nieuwssites en social media platformen laten hun bezoekers scrollen door de inhoud. Toch bestaat er een hardnekkige mythe dat mensen niet willen scrollen. We krijgen dan ook regelmatig de vraag om een website te ontwikkelen waar alle inhoud bovenaan zichtbaar moet staan zodat mensen niet hoeven te scrollen.

Wij zijn van mening dat scrollen het surfen net simpeler maakt. Vrijwel elke laptop, tablet of smartphone is gemaakt om te scrollen. En dat gaat zeer vlot! Dagelijks scrollen we met zijn allen miljarden kilometers door webshops, nieuwsartikels, Facebookfeeds en Wikipediapagina’s. Er is geen enkele reden meer om te denken dat scrollen nefast is. Natuurlijk moet je geen nietszeggende afbeeldingen bovenaan je pagina zetten of de koopknop van jouw website onder de page fold plaatsen, maar er zijn voldoende voorbeelden beschikbaar waarbij de voordelen van een scrollpagina opwegen tegen de nadelen.

De scrollbalk zoals we ze kennen zal een stille dood sterven. Apple heeft de scrollbalk in 2011 al reeds laten verdwijnen en ook op smartphones scrollen zonder aarzelen op het scherm.

Er zijn reeds vele artikels verschenen over de dood van de scrollbar. Ook bestaat er voldoende wetenschappelijk onderzoek om te concluderen dat een website waarin je kan scrollen helemaal voldoet aan de noden van de surfende bezoeker.

Enkele scroll-voorbeelden van eigen makelij: